Home » Kranteknipsels strijd op ’t Souteveen

Kranteknipsels strijd op ’t Souteveen

3_dp1_dp11x2_140604_101_23dp1x2strijd_om_de_sSchipluiden speelt historische slag na
Delftse Post
04 jun 2014
SCHIPLUIDEN – Op wraak beluste Spaanse troepen en bewapende vastberaden Schipluidense dorpers treffen elkaar in het Pinksterweekend (7, 8 en 9 juni) om de Slag om de Souteveen na te spelen.

In de Tachtigjarige Oorlog waren er veel schermutselingen in de omgeving van Schipluiden. In 1574 dreigden de Spaanse troepen door te stoten via Vlaardingen naar de versterkte stad Schiedam. Om dat te voorkomen werd het bruggenhoofd Vlaardingen door de Geuzen platgebrand. Op wraak beluste Spaanse troepen zwierven door Midden-Delfland. Er werd slag geleverd aan de Poldervaart; een groot deel van het gebied was geïnundeerd.
Ook in de Zouteveen bij Schipluiden werd gevochten. Leden van Saluutbatterij Atkins vonden er, 440 jaar na dato, inspiratie in om deze strijd na te spelen. In totaal wordt gerekend op 200 à 250 deelnemers die, gehuld in historische kledij, in een historisch bivak zullen uitbeelden hoe er rond 1574 werd geleefd. Ze slapen ook in historisch verantwoorde tenten en koken hun potje op een houtvuur. Het bivak is van 10.00 tot 17.00 uur vrij toegankelijk voor het publiek. Op zaterdag worden in de dorpen Maasland en Den Hoorn dorpers geronseld en per platbodem naar Schipluiden vervoerd. Bij aankomst zullen er enige schermutselingen op en rond het water van de Gaag plaatsvinden met de Schipluidense dorpers en andere soldaten. De partijen zullen vervolgens naar het bivak gedirigeerd worden, waar piekexercities worden gegeven en demonstraties met diverse andere wapenen. Op zondag om 14.00 uur en maandag om 12.00 uur wordt de slag nagespeeld op de IJsbaan. De veldslag wordt voorafgegaan door een toneelstuk, waardoor het spel in een historisch perspectief wordt geplaatst. In het bivak worden voor de jeugd activiteiten, zoals piekenierslessen, georganiseerd.
De Slag om de Souteveen vindt plaats op de IJsbaan in Schipluiden aan de Zouteveenseweg 2. De toegang tot het evenement is gratis. Tijden: 10.00 tot 17.00 uur bivak geopend (maandag 15.00 uur); alle dagen eind van de ochtend demonstraties op het slagveld; za 13.00 uur slag op het water; zo en ma 14.00 uur Slag op ‘t Souteveen.
Kijk voor meer informatie op sbatkins.nl.

Strijd op 't Souteveen

Strijd op ’t Souteveen