Home » De slag om Stevensweert 2016

De slag om Stevensweert 2016

Re-enactment 17 en 18 september 2016
Schutterscompagnie Sint Rochus.

Hierbij wordt de historische veldslag van Stevensweert uit 1702 nagespeeld. Daarin hebben de Staatse troepen na een belegering en aanvallen van twee dagen, de Spanjaarden verslagen, die het Eiland in de Maas tijdens de tachtig jarige oorlog in 1633 veroverd hadden. De aanleiding om een vesting op het Eiland in de Maas aan te leggen, gaf de Spanjaarden de mogelijkheid om de Maas te blokkeren, om zodoende te voorkomen dat de in Maastricht gelegerde Staatse troepen via de Maas bevoorraad konden worden. Daarmee werden de veroveringsplannen van de Staatse troepen ingeperkt. Ondanks het einde van de tachtig jarige godsdienstoorlog (door de bekende Vrede van Münster in 1648), bleven de Spanjaarden het Eiland in de Maas bezetten. De veldslag in 1702 en de overwinning van de Staatse troepen was de aanleiding dat er, naast de Katholieke kerk, ook een Protestante kerk kwam. Het is een belangrijke activiteit die door de godsdienstige aanleiding prima past in dit 750 jarige jubileum.

Deze veldslag met ca 150-200 re-enactors is gepland op en rond de in 2010 gedeeltelijk gereconstrueerde vestingwerken van de voormalige vesting Stevensweert. Deze vesting gelegen op het ‘Eiland in de Maas’ met het voor Zuid-Nederland unieke radiale stratenplan, zal door het re-enactment gedurende drie dagen gaan herleven. Derhalve kunnen we spreken van een voor Limburg uniek evenement.

Dit re-enactment op en rond de vestingwerken biedt de bezoekers van binnen en buiten de regio de mogelijkheid, om zowel de historie van de vesting Stevensweert, het Eiland in de Maas en het streekmuseum Stevensweert / Ohé en laak te ontdekken. Op deze manier ontstaat er een attractieve promotie mogelijkheid van dit gebied voor de gemeente Maasgouw. Op 17 en 18 september 2016 mag u het niet missen