Home » Artikel BoZ in Beeld

Artikel BoZ in Beeld

De Slag om Fort de Roovere

Geschreven: 11 september 2016

Zondagmiddag 11 september was het tijd om de tweede editie van een belangrijke veldslag uit het Bergse verleden te tonen aan een groot publiek.

Als eerste viel het kampement op als je Fort de Roovere betrad. Niet alleen is deze locatie prachtig gerestaureerd, het biedt tegenwoordig ook nog eens een prachtig podium voor reenactment. Met partijen als Cavalerie 1588 (vanuit Manege De Paardenhoeve uit Bergen op Zoom), Companie Onverseagt (uit Bredevoort), Saluut Batterij Atkins (uit Noordwijk) en natuurlijk de Bergse club Borgerij Berghen opden Zoom is succes verzekerd.

Het werd een waar spektakel waarin de oranje gezinden fel weerstand boden toen de Spanjaarden aanvielen. Het is prachtig om te zien hoe gedisciplineerd Cavalerie 1588 (als Spanjaarden) alle formaties uitvoerde. Wervelend draaiden de paarden om hun as, om dan weer in volle snelheid een andere plek op het slagveld op te zoeken.

Dit is misschien wel één van de meest indrukwekkende evenementen tijdens Kunsten in de Monumenten. Het publiek genoot met volle teugen en je zag ook alle deelnemers van de diverse groepen met een grote glimlach op de tronie rondrijden en lopen. Dit soort evenementen moeten meer georganiseerd worden. Bergen op Zoom heeft een rijk verleden en deze groepen bieden een prachtig venster op die rijke historie.